Software: legaal of niet

We weten allemaal dat er veel (thuis)gebruikers van fotobewerkingssoftware zijn die deze software niet gekocht hebben. Op internet kun je vrij gemakkelijk vinden hoe je illegale (lees: gestolen) software kunt downloaden en aan de praat krijgen.

Nieuwe en verbeterde software kan alleen ontwikkeld worden als er gebruikers zijn die bereid zijn hiervoor te betalen. Al begrijp ik ook best dat een pakket als Adobe Photoshop voor de fotohobbyïst een enorme uitgave is. Photoshop Elements echter is voor nog geen 90 euro te koop.

Ik ben wel benieuwd wat jullie vinden van het wel of niet kopen van software. Stem daarom hieronder – het kan tot 1 mei aanstaande.

Wat vind je van het gebuik van 'niet gekochte' software?

 • Veel software is gewoon veel te duur (68%)
 • Ik ben in principe tegen illegale software (18%)
 • Als het even kan kies ik voor legale software (12%)
 • Geen mening (3%)
Loading ... Loading ...

Lees ook:Photoshop Creative Cloud is in de lucht
Lees ook:Photoshop Elements 13 uitgebracht
Lees ook:Photoshop Elements in App Store
Lees ook:Photoshop verhuist naar de cloud
Lees ook:Photoshop upgraden wordt dure grap

6 reacties op “Software: legaal of niet

 1. Evert

  Kennis moet je delen. En gratis zijn. Bij het gebruik en ontwikkeling zou je ervan moeten kunnen leren. Verder is software waar je voor moet betalen ook gesloten software dwz je kan er niets aan veranderen en je betaald voor een licentie. Het is dus niet een je eigendom, je mag het gebruiken. Je hebt geen inzicht in hoe er geprogrammeerd is je weet dus niet wat voor dingen er extra bij zitten(dat wat men niet zegt)
  Ik ben voor vrije software en gebruik voor mijn fotobewerken De Gimp. Ik heb dus ook alleen maar vrije software op mijn computer staan. (Is ook allemaal gratis ook). En als het me bevalt krijgen ze echt wel een gift.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Willem Laros

  Dat klinkt haast paradijselijk mooi, maar helaas (?) werkt het zo niet. Als een ieder zo over mijn teksten en foto’s denkt, heb ik nog geen droog brood te eten. Nee, creativiteit en tijd kosten geld. Ik heb niets tegen vrije software overigens. Maar er zijn producenten en consumenten. En als er wordt betaald voor producten, dan kunnen die beter en beter worden, kan er ondersteuning worden verleend en nog veel meer. Leve de legale software!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Dick Akkerhuis

  Ik gebruik al jaren het gratis fotobewerkingsprogramma GIMP naar volle teverdenheid. Dus raad ik alle gebruikers van Adobe Photoshop zonder licentie over te stappen op de GIMP. Gimp is niet zo’n zwaar programma als PS, dus draait je pc ook nog eens soepeler.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Theo van Nunen

   Ik ben het volledig met Dick Akkerhuis eens.
   Je bent met Gimp altijd bij met de laatste versies.
   Het programma is een onderdeel van Ubuntu (overigens goed te installeren op een oude pc met Pentium 3) en beschikbaar voor de Mac.
   Een aanrader dus.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Willem Laros

  Ik raad de veel-fotograaf aan om Lightroom te kopen. En de enthousiaste fotograaf die uitstekende software wenst is goed geholpen met Photoshop Elements, dat voor 75 euro te koop is. Inclusief updates, RAW-conversie en ondersteuning. Maar nogmaals: als je blij bent met GIMP: niets op tegen!

  WL

    /   Beantwoorden  / 
 5. Willem Laros

  Dank, Theo. Ik word waarachtig nieuwsgierig naar Gimp. Als ik eens een momentje tijd heb…

  Willem Laros

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.