Digitales over IPTC

 

Digitales nr. 1 2009

De eerste uitgave van Digitales (2009, nr. 1) is voor een belangrijk deel gewijd aan IPTC, de standaard voor het opslaan van gegevens bij foto’s. Professionele fotografen gebruiken dit voor op het opslaan en terugvinden van foto’s, maar ook voor het vastleggen van hun copyrights tegenover uitgevers en redacties.

In de IPTC-gegevens kun je heel veel informatie kwijt. Een deel kun je al automatisch (laten) invullen bij het inlezen van foto’s, de meer specifieke informatie per beeld kun je later toevoegen.

Veel programma’s herkennen de IPTC-informatie die in andere software is gemaakt. Lees je bijvoorbeeld foto’s in met PhotoMechanic, dan zal Lightroom, maar ook Photoshop, die informatie herkennen. Ook andere browsers en archiefsoftware ‘verstaat’ de IPTC standaard.

Het openingsartikel van Digitales is gewijd aan het gebruik van de filters in de Olympus E-30. Inclusief…. een pinhole filter!

Ik denk dat Digitales een uitgave van het NiDF (Haarlem) is, het Nederlands Instituut voor Digitale Fotografie. Maar een colofon ontbreekt en deze Digitales is verzonden als bijlage bij de jongste uitgave van P|f.

Lees ook:DigiTales gewijd aan afdrukken
Lees ook:DigiTales: Adobe special
Lees ook:Flickr en Facebook ‘strippen’ foto’s
Lees ook:Tip van de week: meer info met EXIF
Lees ook:Nieuw boek: Creatief vogels fotograferen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.