Fotografische misverstanden – 3

“Groothoekperspectief” en “teleperspectief”

Met deze begrippen wordt in forumdiscussies en op fotoclubs geschermd om foto’s met een steil respectievelijk vlak perspectief aan te duiden. Een steil perspectief wil zeggen dat onderwerpen dichtbij relatief groot worden weergegeven vergeleken met onderwerpen veraf, terwijl bij een vlak perspectief de verhoudingen juist naar elkaar toe worden getrokken. Denk aan een lange weg met lantarenpalen, die aan de einder verdwijnt. Bij een steil perspectief is de voorste paal een stuk groter dan die daarachter, enzovoort. Bij een vlak perspectief neemt de grootte heel geleidelijk af.

Allemaal prima, maar ligt dat écht aan de lens die je gebruikt? Ja en nee. Niet aan de lens als zodanig. Dat er geen directe relatie bestaat tussen de brandpuntsafstand en het perspectief, kun je zien als je met je kitzoom of een vergelijkbaar objectief inzoomt. De beelduitsnede wordt krapper, maar het perspectief verandert niet.

Het perspectief verandert wél als je met een groothoeklens dichter naar je onderwerp toe gaat om dat groter in beeld te krijgen. En dat is wat in de praktijk vaak gebeurt. Soms heb je weinig keus: in een oude, dichtbebouwde binnenstad kun je met je standaardlens de gotische kathedraal niet helemaal in beeld krijgen, terwijl zonder telelens die leeuw in het dierenpark een stipje in de verte blijft. Wanneer je die keus wél hebt, bepaal je eerst de opnameafstand aan de hand van het beoogde perspectief. Welke brandpuntsafstand (vast of zoom) je vervolgens gebruikt, hangt af van de gewenste uitsnede.

Een concreet praktijkvoorbeeld: voor een portretfoto gebruik je meestal een telelens vanaf een afstand van een meter of anderhalf, twee. Als je eenzelfde foto met een groothoeklens zou maken, heeft de afgebeelde persoon plotseling een gigantische neus en piepkleine oortjes. Maar dat komt niet door de groothoeklens als zodanig, maar door het feit dat je dan veel dichter op je model zit.

Lees ook:Lenzenweetjes: perspectief
Lees ook:Tip van de week: uitsnede en perspectief
Lees ook:Tip van de week: vormvertekening
Lees ook:Lenzenweetjes: de telelens
Lees ook:Tip van de week: zonnekappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.