Het lam en het histogram

Nu de lente echt is aangebroken, vullen de weiden en kinderboerderijen zich weer met lammetjes. Ook ander jong dierengrut zal niet lang meer op zich laten wachten. Heel fotogeniek allemaal, maar let er vooral bij schuwe dieren en vogels op dat je moeder en kroost niet verstoort!

Nu zijn niet alle lammetjes fotografisch gezien even makkelijk in de omgang. De bekende vuilwitte variant komt met vrijwel iedere belichtingsmeter goed op de plaat. Deze was bijna zwart, met een helderwitte streep over z’n neus, en dat maakt het meteen een stuk lastiger. Het contrast wordt namelijk al gauw veel te groot om op één foto te passen.

Op bijgaande foto – die niet is bewerkt – ging het perfect. Dat is ook te zien aan het histogram, dat netjes bijna helemaal links (diepzwart) begint zonder dat er veel is afgekapt (zwart zonder doortekening), en vlak voor de hoogste waarde (helderwit) weer ophoudt. Voordat jullie (of ikzelf) gaan denken dat ik zo’n goeie fotograaf ben: dit was niet m’n eerste opname… In eerste instantie ging het mis, want hoewel ik via de belichtingscorrectie had onderbelicht, werd het grafiekje rechts radicaal afgekapt. En dus was het wit zó wit dat de streep over het lam z’n neus helemaal was uitgebeten. En zélfs als je in raw-formaat fotografeert, valt daar achteraf weinig meer aan te doen, behalve misschien een beetje plaatselijk ‘doordrukken’.

De remedie was in dit geval wachten tot het lammetje z’n snuit uit de zon had gedraaid. En voordat iemand gaat roepen dat het in de analoge tijd allemaal beter was: toen paste zo’n enorm contrast ook al niet op één foto. En toen viel er helemaal weinig achteraf te sleutelen, laat staan dat je meteen kon zien of het goed of fout was gegaan.

Lees ook:Hard licht
Lees ook:Tip van de week: lokale helderheid en contrast
Lees ook:Tip van de week: maximale beeldkwaliteit
Lees ook:Tip van de week: dramatiek in zwart-wit
Lees ook:Tip van de week: meer fut in je foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.