Zonnekap, óók handig als het regent

De plensbuien tijdens de Canal Parade bewezen nog maar eens dat je nooit zonder zonnekap kunt. Al was de zon gistermiddag ver te zoeken, zo’n kap houdt niet alleen verdwaalde zonnestralen, maar ook verdwaalde regendruppels weg bij je frontlens. Die hebben allebei namelijk een negatieve invloed op de beeldkwaliteit.

Veel mensen denken dat een kleurloos UV- of beschermingsfilter de lens eveneens brandschoon houdt. Dit klopt in zoverre, dat zo’n filter de frontlens van je kostbare objectief beschermt tegen viezigheid en krassen. Maar druppels of vetvlekken op zo’n filter kunnen net zo goed contrast en scherpte negatief beïnvloeden als druppels of vetvlekken direct op je lens.

Een filter is dus geen geldig excuus om geen zonnekap te gebruiken. Sterker nog: als je een zonnekap én een filter gebruikt, is je objectief nóg beter beschermd tegen viezigheid en beschadigingen. Waterdruppels die tóch het filter weten te bereiken, veeg je voorzichtig met een speciaal lensdoekje weg.

Lees ook:Op vakantie met je camera – 2
Lees ook:Tip van de week: met of zonder filter
Lees ook:Tip van de week: zonnekappen
Lees ook:Tip van de week: ‘raincheck’
Lees ook:(On)misbare vakantieaccessoires: het uv-filter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.