Iraanse fotojournalist wint SWPA 2016

© Asghar Khamseh, Iran, Photographer of the Year, 2016 Sony World Photography Awards.

De Sony World Photography Awards genieten in bepaalde kringen een beetje de reputatie dat de jury vooral gaat voor mooie plaatjes. Daar is natuurlijk niks mis mee bij een fotowedstrijd, maar het contrasteert met meer journalistieke wedstrijden zoals World Press Photo. In elk geval valt de jury van de Sony World Photography Awards dit jaar niet te verwijten dat ze geen oog heeft voor wat er mis is in de wereld. De hoofdprijs, de L’Iris d’Or Professional Photographer of the Year, ging ditmaal naar de Iraanse fotojournalist Asghar Khamseh voor zijn serie Fire of Hatred: portretten van slachtoffers van zuuraanvullen. In landen als Pakistan en Afghanistan, maar ook in Iran, betreft het vaak vrouwen en kinderen die worden ‘gestraft’ omdat ze op enigerlei wijze inbreuk zouden hebben gemaakt op de ‘familie-eer’. De slachtoffers zijn meestal letterlijk voor het leven getekend, en de daders gaan opmerkelijk vaak vrijuit.

En natuurlijk ontbreken de mooie (lees: minder confronterende) plaatjes dit jaar evenmin. Klik hier voor een overzicht van alle categoriewinnaars van ‘s werelds grootste fotowedstrijd met dit jaar meer dan 230.000 inzendingen.

Lees ook:Categoriewinnaars Open & Youth Competition SWPA 2016
Lees ook:Max van Son wint SWPA Netherlands National Award
Lees ook:Mirella Lukens wint National Award bij SWPA
Lees ook:Belg Frederik Buyckx winnaar Sony World Photography Awards
Lees ook:Nationale en Open Competition winnaars SWPA 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.