Anouk Kruithof – ¡Aguas!

Folly, 2017. © Anouk Kruithof

Zelf hebben we niet zoveel met conceptuele kunst, maar van een beeld als dit worden we toch wel vrolijk. Terwijl dat eigenlijk helemaal niet de bedoeling is, maar dat zit ‘m dan in dat concept…

Binnen de tentoonstellingenreeks Next Level, bedoeld om jonge vooruitstrevende beeldmakers een podium te bieden, is het ditmaal de beurt aan Anouk Kruithof (1981). Met haar onder andere uit (foto)sculpturen, collages, video’s en animaties bestaande werk laat zij, aldus fotografiemuseum Foam, een frisse wind waaien door de hedendaagse fotografie. Het verhaal áchter de beelden en sculpturen is een beetje ingewikkeld, maar het komt erop neer dat Kruithof de verhouding tussen mens en natuur in het post-internettijdperk aan de kaak stelt. Daarbij betreft het niet alleen de welbekende aanklacht tegen uitputting van de aarde en milieuvervuiling; volgens de maakster raken wij door de eindeloze digitale beeldenstroom, die letterlijk in haar sculpturen verwerkt is, geestelijk en emotioneel steeds verder verwijderd van de fysieke realiteit . Want wat is nu kunstmatig of bewerkt, en wat nog ‘echt’…? De titel ¡Aguas! heeft dan ook een dubbele lading, en betekent zowel ‘water’ als ‘Pas op!’

Anouk Kruithof – ¡Aguas! is van 17 november t/m 28 januari te zien in Foam. Het museum aan de Amsterdamse Keizersgracht is dagelijks open van 10 tot 6, en op donderdag en vrijdag drie uurtjes langer.

Lees ook:Foam Magazine #46 in teken identiteit
Lees ook:Mader en Moshammer in Foam
Lees ook:Alex Prager e.a. in Foam
Lees ook:Harley Weir – Boundaries
Lees ook:Filmmaanden bij &Foam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.