Jamie Hawkesworth – Landscape with Tree

Preston Bus Station, 2013. © Jamie Hawkesworth

Het is niet slecht als je voor je dertigste al bekendstaat als de voorman van een nieuwe richting in de modefotografie. Dat is precies wat de Brit Jamie Hawkesworth overkwam. Hij ontdekte de camera toen hij forensische wetenschappen studeerde in Preston, en stapte al snel over naar de fotografie. Met zijn project Preston Bus Station uit 2013 verwierf hij bekendheid. Mede door zijn voorliefde voor warme kleuren – Hawkesworth werkt uitsluitend met een analoge middenformaatcamera en drukt zijn foto’s zelf af – maar vooral door zijn warme benadering. Gekenmerkt door een voorliefde voor schoonheid in het alledaagse en voor mensen zoals ze zijn, nieuwsgierigheid en wat de Engelsen knowing awkwardness noemen, en wat je provisorisch zou kunnen vertalen met ‘vakkundige onbeholpenheid’.

Sinds zijn ontdekking heeft Hawkesworth in allerlei uithoeken van de aarde gefotografeerd – Rusland, Congo en Antarctica -, zonder afstand te doen van zijn persoonlijke stijl. Zijn tentoonstelling Landscape with Tree is van 9 september tot en met 3 december te zien in Huis Marseille in Amsterdam. Het museum aan de Keizersgracht is van dinsdag t/m zondag geopend van elf tot zes. En wie zich afvraagt waar die boom in de titel vandaan komt, kan gerust zijn: het is geen gezochte beeldspraak of conceptuele oprisping, maar ‘gewoon’ een foto van een landschap met een boom, die natuurlijk eveneens te bewonderen is op de tentoonstelling.

Lees ook:Mijn boom is top! [Fototentoonstelling Zwolle]
Lees ook:Geen cashback, maar kookboek
Lees ook:Nikon zet Jamie Oliver achter het fornuis
Lees ook:Amerikaanse vernieuwers in Amsterdam
Lees ook:Guido Guidi – Veramente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.