Lionel Wendt – Ceylon

© Lionel Wendt. Courtesy galerie Ton Peek (Utrecht)

Omdat Pride Amsterdam ondanks de nieuwe naam en al het onderliggende gesteggel over etiketten nog steeds een beetje gay is, wijzen we graag op de tentoonstelling Ceylon van Lionel Wendt in Huis Marseille. Lionel Wendt (1900-1944) was geboren in Ceylon, het huidige Sri Lanka, en keerde na zijn studie in Engeland naar zijn geboorteland terug. Als kunstenaar was hij van vele markten thuis, en naast concertpianist en schrijver was hij ook en bovenal fotograaf. In die hoedanigheid maakte hij fluwelige landschappen, portretten en naakten – de laatste vaak met een duidelijk homo-erotische lading in een tijd dat dit officieel nog helemaal niet door de beugel kon. Na zijn dood raakte zijn werk in vergetelheid, onder andere doordat zijn negatieven door een collega werden vernietigd. Maar dankzij de (veelal eigenhandig vervaardigde) afdrukken, zijn voorliefde voor experimenten en zijn opmerkelijk modern aandoende composities is Wendt momenteel weer helemaal terug in de belangstelling.

Lionel Wendt, Ceylon is tot en met 3 september te bezoeken in Huis Marseille in Amsterdam. Het museum aan de Keizersgracht is open van dinsdag t/m zondag van elf tot zes.

Over de Pride nog gesproken: bij (kunst)boekhandel Mendo betaal je tot 6 augustus geen verzendkosten binnen Nederland met de couponcode ‘LGBT’.

Lees ook:Gratis op de foto in Huis Marseille | Amsterdam
Lees ook:Gallery Talks in Huis Marseille
Lees ook:Analoog fotolab van ondergang gered
Lees ook:Guido Guidi – Veramente
Lees ook:COR WAS HIER: Cor Jaring in Huis Marseille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.