Zanele Muholi in het Stedelijk

Zanele Muholi, Bester V, Mayotte, 2015. © Zanele Muholi. Courtesy of Stevenson, Cape Town/Johannesburg, and Yancey Richardson, New York.

In het Stedelijk Museum in Amsterdam is tot half oktober werk te zien van de Zuid-Afrikaanse fotografe Zanele Muholi. Muholi kreeg enkele dagen geleden al flink wat voorpubliciteit door het onverkwikkelijke incident met een gewelddadige Airbnb-verhuurder. En uit haar heftige reactie op het gebeuren, waarbij de term ‘racisme’ viel, bleek meteen dat zij zich niet voor niets beschouwt als een ‘visueel activist’. Daar is ook wel reden voor, want na de afschaffing van de apartheid in haar thuisland bleven andere vormen van discriminatie – van vrouwen en van seksuele minderheden – buiten schot. Muholi focust zich met name op de behandeling die zwarte lesbiennes en transgenders ten deel valt, waarbij fysiek geweld, verkrachting en moord eerder regel dan uitzondering zijn. Naast haar bekende series Faces and Phases en Brave Beauties toont het Stedelijk Museum ook Muholi’s documentaire We Live in Fear en – een primeur voor Nederland – haar recente serie zelfportretten Somnyama Ngonyama. Het museum aan het Museumplein is dagelijks geopend van 10 tot 6 en op vrijdag van 10 tot 10.

In de nrc.next van vandaag naast een recensie van deze tentoonstelling ook een artikel over de Brits-Gambiaanse fotokunstenares Khadija Saye, die op 24-jarige leeftijd om het leven kwam bij de brand in Grenfell Tower. Vanaf 18 juli wordt een benefietveiling gehouden voor de slachtoffers van deze ramp.

Lees ook:Lilith – Wallflowers and other people
Lees ook:‘Trace Elements’ van Seiichi Furuya: fotograferen tot in de dood
Lees ook:Jonggestorven fotografe in Close Up
Lees ook:FoMu viert vijftigste verjaardag – en hoe!
Lees ook:Robyn Beeche: van mode-icoon naar religieuze verstilling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.