Negentiende-eeuwse fotografie in ‘het Rijks’

Ofschoon het Rijksmuseum vooral bekendstaat om z’n verzameling schilderkunst, heeft men ook een aardige collectie foto’s in huis. Meer dan 150.000 om precies te zijn, van de prille fotografische oertijd tot nu.

Robert Macpherson, Gezicht op Rome vanaf Monte Pincio, ca. 1860 – voor 1863. Aankoop met steun van het VSBfonds

Deze zomer wordt een selectie van driehonderd 19e-eeuwse foto’s uit die eigen collectie tentoongesteld, onder de titel New Realities. Het nieuwe medium fotografie boodt immers tot dan toe ongekende mogelijkheden, en letterlijk een andere kijk op de wereld. En daar werd grif gebruik van gemaakt door allerlei mensen die de tijd en de middelen hadden om zich dit nieuwe medium eigen te maken, binnen genres variërend van reisfotografie tot naakt en zelfs astronomie. Met namen als Henry Fox Talbot en Julia Margaret Cameron, maar ook iemand als Anna Atkins – maakster van het eerste fotoboek ooit. Bij de tentoonstelling verschijnt ook een speciale catalogus, en modefotograaf Mario Testino laat zijn lievelingsfoto’s de revue passeren in het zomernummer van Vogue, dat eind volgende week in de winkel ligt.

New Realities. Fotografie in de 19de eeuw is vanaf 17 juni tot en met 17 september te bezoeken in het Rijksmuseum. Het museum aan de Amsterdamse Museumstraat is dagelijks geopend van 9 tot 5.

Lees ook:Rijksmuseum krijgt Vincent Mentzel Fonds
Lees ook:‘Dedicated’ – Portraits by Marie Cécile Thijs
Lees ook:Back to the Future in Foam
Lees ook:Luchtfoto’s uit Griekenland in Leiden
Lees ook:Workshop fotoboeken maken in Naarden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.