ETNOMANIE

Links: BEACHBABE, 2017 (naar: Guido Boggiani, Paraguay,1896-1901), ETNOMANIE. © Nederlands Fotomuseum / Wereldcollectie
Rechts: WARRIOR (naar: R. Riedel, Zwitserland, 1856-1880), ETNOMANIE. © Nederlands Fotomuseum / Wereldcollectie

Sinds enkele jaren beheert het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam de Wereldcollectie: ruim honderdduizend foto’s tussen 1850 en nu waarin de mens in al zijn of haar bonte verschijningsvormen centraal staat. Veel van die foto’s zijn afkomstig van de reizen van handelaars, zendelingen en andere wereldreizigers, en gezien hun ouderdom vaak in zwart-wit.

De Rotterdamse styliste Ellie Uyttenbroek koos honderd foto’s uit en heeft die in samenwerking met ontwerpster Mary Pelders Vos digitaal gestileerd. Door op specifieke plekken kleur toe te voegen, licht Uyttenbroek stijldetails uit die anders voor vele ogen onopgemerkt zouden blijven. En zo verandert het Nederlands Fotomuseum deze zomer in een ‘Etnomanisch’ modemagazine – verplichte kost voor wie zich graag door ‘de ander’ laat inspireren. Kleren en stijlen uit andere culturen en perioden zijn immers meer dan ooit een inspiratiebron voor de mode-industrie.

ETNOMANIE is van 20 mei tot 27 augustus te zien in het Nederlands Fotomuseum aan de Rotterdamse Wilhelminakade, van dinsdag t/m vrijdag geopend van 10 tot 5 en in het weekend van 11 tot 5. Bij de tentoonstelling verschijnt ook een gelijknamig boek.

Lees ook:Ata Kandó – I Shall Use My Time
Lees ook:Nederlands Fotomuseum zoekt nieuwe vrienden
Lees ook:Vincent Mentzel gastcurator Nederlands Fotomuseum
Lees ook:Rotterdam in the Picture
Lees ook:Kerstactiviteiten in fotomusea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.