Ed van der Elsken – De Verliefde Camera

De uitzending van Kunstuur, vanmiddag om tien over half zes op NPO2, staat geheel in het teken van Ed van der Elsken en meer specifiek van de tentoonstelling De Verliefde Camera, die binnenkort is te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Ed van der Elsken, Beethovenstraat, Amsterdam (1967), Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken / Collection Ed van der Elsken estate

Met deze tentoonstelling krijgt een van Nederlands grootste fotografen (én filmers) zijn grootste overzichtstentoonstelling in 25 jaar. Ed van der Elsken (1925-1990) is vooral bekend als straatfotograaf pur sang. Maar zijn werk kent zo veel facetten dat het eigenlijk ondoenlijk is om hem in een hokje onder te brengen. Hij reisde met zijn camera de hele wereld over, wat zijn neerslag kreeg in talrijke fotoboeken, waarvan EYE LOVE YOU (pas opnieuw uitgegeven) wellicht het meest bekende is. Geholpen door zijn sociale vaardigheden, en niet gehinderd door de huidige epidemie van angst voor ongewenste exposure op sociale media, creëerde Van der Elsken een in zijn veelzijdigheid onnavolgbaar tijdsbeeld van het dagelijkse leven in de decennia na de Tweede Wereldoorlog.

Ed van der Elsken - De Verliefde Camera is in Amsterdam te bezichtigen van 3 februari tot 21 mei; daarna reist de tentoonstelling door naar Parijs en Madrid. Het museum op het Museumplein is dagelijks geopend van 10 tot 6, en op vrijdag van 10 tot 10.

Lees ook:Tienduizend dia’s Ed van der Elsken gered
Lees ook:Fotonieuws van de afgelopen week
Lees ook:Ed van der Elsken krijgt kleur terug
Lees ook:Unieke fotoboekenverzameling ‘live’ te zien
Lees ook:‘Trace Elements’ van Seiichi Furuya: fotograferen tot in de dood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.