Chrystel Lebas – Regarding Nature

Re-visiting – Loch Long from Glen Loin – Plate n°1255 Arrochar, December 2013 56°13.544’ N 4°43.720’ W. © Chrystel Lebas

Kunst ontmoet wetenschap in deze bijzondere expositie in Huis Marseille in Amsterdam. De Franse landschapsfotografe Chrystel Lebas (1966) trad een eeuw later letterlijk in de voetsporen van de beroemde Britse botanist en ecoloog Edward James Salisbury (1886-1978). Het Natural History Museum in Londen had namelijk een intrigerende verzameling anonieme glasplaatnegatieven uit het begin van de twintigste eeuw ontdekt, die bij nader inzien van Salisbury bleken te zijn. In diens voetspoor reisde Lebas jaren achtereen door Engeland en Schotland, om vast te leggen hoe de natuur de afgelopen negentig, honderd jaar veranderd was. Ook maakte zij een serie foto’s op Ameland, die eveneens op deze expositie is te zien.

Edward James Salisbury. From box 1250-1258- Arrochar, 1928 Loch Long from Glen Loin – Plate n°1255.

De relatie tussen mens en natuur blijkt minder eenduidig dan gedacht, want de ‘ongerepte natuur’ blijkt vaak door mensen in stand te worden gehouden, en soms zelfs – denk maar aan onze Oostvaardersplassen – ‘uit het niets’ door mensen te zijn gecreëerd. Ook interessant is het verschil tussen de wetenschappelijke blik en de visie van de kunstenaar.

Regarding Nature is van 10 december tot begin maart te zien in Huis Marseille in Amsterdam. Bij de tentoonstelling verschijnt ook een boek. Het fotomuseum aan de Keizersgracht is van dinsdag t/m zondag geopend van 11 tot 6.

Lees ook:Dana Lixenberg – Imperial Courts, 1993-2015
Lees ook:Gratis op de foto in Huis Marseille | Amsterdam
Lees ook:Guido Guidi – Veramente
Lees ook:COR WAS HIER: Cor Jaring in Huis Marseille
Lees ook:Gallery Talks in Huis Marseille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.