De wereld van Emmy

Hommage aan de ouderdom van Hanne van der Woude

Broers in bad, Mas Malakoff, 2011. © Hanne van der Woude

Hanne van der Woude (1982) is een fotografe van de jongere generatie, die eerder furore maakte met haar project MC1R – Natuurlijk rood haar. Emmy Eerdmans (1931) een schilderes op leeftijd, die eind jaren vijftig de Prix de Rome in de wacht had gesleept. Zij en haar man Ben, graficus, maakten kennis met Hanne en het klikte. Zodanig dat Hanne een beetje de huisfotograaf van het echtpaar en Bens broer Egbert werd. Ze was letterlijk en figuurlijk kind aan huis en ging mee op reis naar Frankrijk. Ze maakte aan den lijve de aftakeling en het daaropvolgende overlijden van Ben en Egbert mee, terwijl Emmy alleen achterbleef in een oud schoolgebouw in de Betuwe, tussen haar geliefde parelhoenders. Non-conformistisch en compromisloos zichzelf als altijd.

Deze bijzondere kennismaking heeft geresulteerd in een even bijzonder fotoproject, dat vijf jaar omspande – tegenwoordig een kleine eeuwigheid – en vanaf volgende maand zijn première beleeft in Huis Marseille in Amsterdam. Sommige foto’s zijn zo aangrijpend dat ik er tranen van in mijn ogen krijg – misschien ook omdat ik niet zo lang geleden zelf allebei mijn ouders ben kwijtgeraakt. Momenten van verstilling in een tijd die steeds sneller lijkt te gaan, en getuigenissen van een langdurige vriendschap die generaties – en uiteindelijk misschien zelfs de dood – overstijgt.

Hanne van der Woude / De wereld van Emmy, van 12 september tot en met 6 december in Huis Marseille aan de Keizersgracht in Amsterdam. Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 11 tot 6.

Lees ook:Esko Männikkö – Time Flies
Lees ook:Gratis op de foto in Huis Marseille | Amsterdam
Lees ook:COR WAS HIER: Cor Jaring in Huis Marseille
Lees ook:Gallery Talks in Huis Marseille
Lees ook:Analoog fotolab van ondergang gered

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.