Nederlandse persfotograaf opgepakt… in Nederland

Een gevalletje van: hoezo persvrijheid..? Of van: dat komt ervan als je niet doet wat de politie zegt..? De Schiedamse freelancefotograaf Sven van Beek werd aangehouden door de politie toen hij foto’s maakte van een brand in een natuurgebied in de omgeving van Rotterdam. Dit gebeurde kennelijk dusdanig hardhandig dat een camera en een lens sneuvelden. De fotograaf zat een paar uur lang vast.

Aanvankelijk werd beweerd dat Van Beek geen officiële perskaart kon laten zien, maar de fotograaf laat via zijn Twitter-account weten dat dit niet juist is. Naar eigen zeggen vond hij dat hij mocht staan waar hij stond, en de politie niet: “Later zal blijken wie daadwerkelijk gelijk had.” Van Beek is van plan een schadeclaim in te dienen wegens zijn gesneuvelde apparatuur.

Lees ook:Twitter slaat vleugels uit op visuele vlak
Lees ook:Buiten- en binnenlands nieuws van de week
Lees ook:Pixxir: verkoop je mooiste foto’s!
Lees ook:Cameradieven met platte pet
Lees ook:Rihanna mag niet topless op Instagram

5 reacties op “Nederlandse persfotograaf opgepakt… in Nederland

 1. Daan

  Perskaart of niet, als er iets gebeurd wat het fotograferen of het delen waard is dan vind ik dat dat moet kunnen. Er is geen geloof of wet die boven de waarheid staat. waarheid bepaalt geloof en wet.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Raymond Harper

  Volgens ICT-jurist Arnoud Engelfriet ( http://www.iusmentis.com/maatschappij/juridisch/bloggen/journalistiek/ ) ligt het wettelijk iets genuanceerder:

  “In Nederland heeft een journalist geen bijzondere rechten ten opzichte van andere burgers. Als de politie bijvoorbeeld een plaats delict afzet voor het publiek, mag ook de pers er niet in. Professionele journalisten die werken voor een massamedium kunnen vaak met hun perskaart wel naar binnen. Dit is een bijzondere afspraak tussen politie en de pers, geen wettelijk recht.”

  Een bevel van de politie om je te verwijderen dient altijd te worden opgevolgd. Al ben ik het volmondig met je eens dat het de doodsteek voor de journalistiek zou betekenen als iedereen zich daar te allen tijde keurig aan zou houden.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Peter

  Mij gebeurde iets soortgelijks onlangs, alleen ik wilde het PD niet naar binnen. Ik stond op de openbare weg toen een OVD naar mij toekwam en mijn perskaart vroeg. Die gaf ik. Maar de OVD vertelde mij dat ik het PD niet mocht fotograferen. Ik kon aan twee agenten aantonen dat ik dat ook niet gedaan had. Nochtans moest ik onder dwang van de situatie mijn gemaakte foto wissen. Ik kreeg een fotografeer verbod, een publicatieverbod en een verkoopverbod opgelegd van de OVD. Tevens werd er Proces Verbaal opgemaakt. Ik werd – en dat is de volledige en niets-verzwegen waarheid – als een soort misdadiger behandeld. Ik heb inderdaad geen foto gemaakt van het PD, maar de buitensporige manier van optreden van de politie aan het adres van een niet-criminele fotojournalist (ik heb geen strafblad) ging alle perken te buiten.

  Ik heb daarom een officiële klacht ingediend bij de Korpsbeheerder en de Regiopolitie aansprakelijk gesteld voor de schade. En ik ben van plan om het niet te laten zitten. Het is toch verdorie van de gekke dat een niet-afgezet gebied (de openbare weg) waar je met een fototoestel loopt al voldoende is om je in het Justitie kanaal te duwen? In wat voor een land leven we eigenlijk? In een politiestaat?

    /   Beantwoorden  / 
 4. Peter

  Moet er nog bij vermelden dat de enige foto die ik genomen was buiten de afzettingen was op de Openbare Weg. En die foto moest al gewist worden!

    /   Beantwoorden  / 
 5. Raymond Harper

  Je hoort de laatste tijd vaker dat de politie eist dat gemaakte foto’s of video-opnames worden afgedragen of gewist. Of dat altijd terecht is, lijkt – op z’n zachtst gezegd – discutabel.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.