Henri Berssenbrugge: Rotterdam een eeuw geleden

Natuurlijk deden ze niet alleen in Amsterdam een eeuw geleden aan stads- en straatfotografie (de expositie in het Stadsarchief, waarvan ook een fotoboek is verschenen). Rotterdam is minstens zo interessant, aangezien de havenstad aan het begin van de twintigste eeuw een snelle ontwikkeling doormaakte, en vervolgens tijdens en na de Tweede Wereldoorlog onherkenbaar veranderde door het Duitse bombardement en de wederopbouw.

Henri Berssenbrugge (1873-1959) runde in zijn Rotterdamse periode een fotostudio, en was buiten werktijden veel met zijn camera op straat te vinden. Omdat hij die camera vaak richtte op onderwerpen die op het punt stonden ten prooi te vallen aan de ‘vooruitgang’, bieden zijn foto’s een ongeëvenaard kijkje in het Rotterdam van het verleden, in een heel eigen stijl. Een selectie van die beelden met begeleidende tekst is nu gebundeld in Henri Berssenbrugge, Stadsfotografie 1906-1916 Rotterdam, gepubliceerd door Uitgeverij Diafragma. Het boek telt 120 pagina’s, is vanaf 18 november verkrijgbaar bij de uitgever of via de boekhandel en kost € 22,50.

Lees ook:Fotomuseum Den Haag focust op plattelandsleven
Lees ook:Tip van de week: snelle onderwerpen bijbenen
Lees ook:InstaMeet + fotowedstrijd Hilton Rotterdam
Lees ook:De lichtsterkste zoomlens ter wereld
Lees ook:Maarten Walraven wint fotowedstrijd Hilton Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.