Beeldstabilisatie: maakt Fujifilm een inhaalslag?

De oude tweestrijd tussen beeldstabilisatie in het objectief of in de camerabody lijkt, althans bij systeemcamera’s, in een wapenstilstand te zijn geëindigd: de meeste merken – met Olympus voorop – bieden allebei. Als beide systemen samenwerken, levert dat namelijk een totale winst op die tot wel zes stops kan bedragen. Meer concreet betekent dat een scherpe opname uit de hand met één volle seconde in plaats van 1/60 seconde… op voorwaarde natuurlijk dat je onderwerp niet beweegt.

De grote uitzondering is Fujifilm. De camerabody’s hebben geen beeldstabilisatie en bij de objectieven alleen de meeste zooms, zoals de hiernaast afgebeelde 18-55 mm. De professionele lichtsterke 16-55 mm F 2,8 doet het echter zonder, en dat is toch wel jammer bij weinig licht. Maar wat niet is, kan komen, volgens Fuji Rumors, dat vrij stellig beweert dat in-body beeldstabilisatie z’n opwachting zal maken in de toekomstige X-T2S en vermoedelijk ook in de X-E3 (een X-E2S was er namelijk al). Laten we hopen dat ze gelijk hebben – zelf ben ik vooral benieuwd of en wanneer die X-E3 überhaupt het levenslicht ziet.

Lees ook:Tip van de week: lichtsterkte
Lees ook:Tip van de week: de ins & outs van beeldstabilisatie
Lees ook:Gestabiliseerde tele en macrolens van Tamron
Lees ook:Tip van de week: walkaround lens
Lees ook:Fujifilm X-Pro2 praktijktest II

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.