Citograph 35 mm: zegen of zonde van je geld?

De makers noemen het ‘citography‘: wat je ziet vastleggen in een oogwerk, zonder vertraging. Op de lensring van de Citograph 35 mm F 8 staat ‘hyperfocal‘, en zelf hadden we misschien de voorkeur gegeven aan ‘panfocal‘: een objectief dat van voor tot achter min of meer scherp tekent, zonder scherpstellen. Fixed-focus, heette dat ook wel in de analoge tijd, maar goedkoop is deze Citograph absoluut niet. Ondanks z’n bescheiden lichtsterkte van F 8, nodig om met een dergelijke brandpuntsafstand een scherptediepte van oneindig tot 3 meter te krijgen. Dat laatste is niet spectaculair, en verder diafragmeren kan evenmin.

De merknaam C.P Goerz waaronder het objectief op de markt wordt gebracht, is weer zo’n uit de dood opgestaan begrip uit het negentiende-eeuwse Duitsland. Maar zo te zien zitten de bedenkers in Amerika en de makers t.z.t. in het Verre Oosten. Het lensje is van het aloude Tessar-type, dat weer wel. Hiermee zou je, aldus het begeleidende bericht, de spontaniteit van smartphonefotografie naar je full-framecamera kunnen transponeren. Op voorwaarde dat de benodigde 30.000 dollars worden verzameld via een Kickstarter-project. De Citograph 35 wordt verkrijgbaar met verschillende vattingen en in verschillende kleuren, en je kunt momenteel al vanaf 199 dollar instappen, exclusief btw. Of dat een prima deal is of een beetje veel gevraagd, moet ieder voor zich bepalen, maar het geld stroomt zo te zien gestaag binnen.

Lees ook:Nieuwe groothoeklens in XEEN-lijn
Lees ook:Tip van de week: de cropfactor – vloek of zegen?
Lees ook:Nieuws en nieuwtjes op de valreep van 2016
Lees ook:Nieuwe ‘budget’ filmobjectieven van ZEISS
Lees ook:Samyang supergroothoek voor full-frame

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.