Nadere kennismaking met EOS 200D en 6D Mark II

Aan de zoom van de Loosdrechtse plassen stelde Canon vandaag z’n nieuwste spiegelreflexcamera’s voor: de EOS 6D Mark II en de EOS 200D. Het zag er aanvankelijk naar uit dat de weerbestendigheid van de nieuwe 6D meteen op de proef zou worden gesteld, maar geleidelijk klaarde het op. Technisch specialist Jip Barth dook wat dieper in de bijzonderheden van beide camera’s. De ‘oude’ 6D was na vijf jaar wel aan vervanging toe, en met de 6D Mark II heeft met name de prosumer een full-framecamera die weer helemaal bij de tijd is, in een handzaam formaat en voor een nog betaalbare prijs. Weliswaar was hij een paar gram zwaarder en iets dikker geworden dan het oermodel, “maar daar krijg je wel een vari-angle touchscreen voor terug.”

De EOS 6D Mark II (rechts) is misschien de lichtste camera in z’n klasse, maar vergeleken met de EOS 200D (links) blijft het toch een flinke jongen.

De 200D is, zoals de foto laat zien, nog een stuk compacter en lichter, om maar te zwijgen van het prijsverschil (ruim 600 versus ruim 2100 euro). Hij is dan ook bedoeld als ‘instapper’ voor met name smartphonefotografen die hun werk naar een hoger plan willen tillen, dankzij de APS-C-sensor met 24 megapixels. In het assortiment komt de EOS 200D tussen de 1300D en de 800D in. Z’n sterke troef is de Dual Pixel CMOS AF in de Live View-modus, maar de zogenaamde Guided User Interface, bedoeld om de toegankelijkheid voor beginners te verbeteren, was voor mij persoonlijk erg wennen. Gelukkig kan-ie ook uit. Canon brengt bij deze camera, die in drie kleuren verkrijgbaar wordt, ook een nieuwe kitzoom uit: de EF-S 18-55 mm F 4-5,6 IS STM.

Jip Barth (links) en Bas Meelker (rechts) met de nieuwe Canon EOS 6D Mark II.

Met de reclamecampagnes onder de vlag van het nieuwe motto #Live for the story probeert Canon een nieuwe doelgroep aan te boren, zonder de professionele achterban te verwaarlozen. Landschapsfotograaf en Canon-ambassadeur Bas Meelker had het ‘pre-prototype’ van de nieuwe 6D alvast eventjes mogen uitproberen. Zijn selectie uit eigen werk liet er geen twijfel over bestaan dat ondanks de democratisering van het medium de vakman/vrouw nog steeds een streepje voor heeft. Wat overigens zeker niet alleen aan de hardware te danken is, maar minstens evenveel aan zaken als inzet, achtergrondkennis en planning, want ook bij landschapsfotografie bestaat er zoiets als ‘het beslissende moment’.

Lees ook:Eerste kennismaking met de Canon EOS 5D Mark IV
Lees ook:Canon EOS 5D Mark IV met 4K-video
Lees ook:Canon EOS 7D Mark II met Dual Pixel CMOS AF
Lees ook:EOS 7D Mark II in de pijplijn
Lees ook:Canon EOS-1D X Mark II breekt snelheidsrecords

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.