TIPA Awards: voor ieder wat wils

De jaarlijkse TIPA Awards zijn weer met kwistige hand uitgestrooid over de foto-industrie. Er is letterlijk geen beginnen (meer) aan om alle prijswinnaars op te noemen, want het lijkt wel of bijna iedereen in de prijzen gevallen is met z’n nieuwe producten.

Natuurlijk zijn die prijzen ook ingesteld om de adverteerders tevreden te houden, en de TIPA is niet de enige die er last van heeft. Maar het doet ondanks de ontelbare categorieën en subcategorieën een beetje geforceerd aan. Bijvoorbeeld als producten worden bekroond die nog niet eens beschikbaar zijn als testexemplaar (zoals vorig jaar incidenteel het geval was), of als je leest dat de Pentax KP de opvolger van de Nikon D500 is in de categorie ‘Best APS-C DSLR Expert’. Het zijn allebei goeie camera’s in hun soort, maar de Nikon is toch eerder van (semi)professioneel kaliber, wat ook tot uitdrukking komt in z’n reputatie onder sportfotografen – wat ik Pentax voorlopig niet zie evenaren – plus niet in de laatste plaats de prijs. De D500 kon vorig jaar echter niet in de professionele klasse aan de haal gaan met de eerste plaats, want dat was ten koste gegaan van de D5. Nu kwam daar de Sony A99 II als winnaar uit de bus.

De buitencategorie ‘Best Premium Camera’, waarin in 2016 de Leica SL het erepodium haalde, is inmiddels weer geschrapt. De prijs voor de beste middenformaatcamera ging niet geheel verwonderlijk naar de Fujifilm GFX 50S, maar de Hasselblad X1D kreeg een troostprijs voor ‘Best Design’. Wie alle Awards op een rijtje wil zien, kan hier terecht.

Lees ook:TIPA Awards 2015 bekendgemaakt
Lees ook:TIPA Awards 2016 bekendgemaakt
Lees ook:TIPA Awards 2014 uitgereikt
Lees ook:D7000 en 600D winnen TIPA Award
Lees ook:DPReview kiest beste camera’s van 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.