Elke smartphone binnenkort een zoomlens?

Blijkens onze poll (rechts op de pagina) is de telefooncamera voor de meeste lezers nog steeds een noodoplossing. De nadelen zijn bekend: een kleine sensor en geen optische zoom. De enkele uitzondering – denk met name aan de Samsung Galaxy K zoom – heeft weer het uiterlijk én het formaat van een echte camera. Een zoomlens moet immers kunnen zoomen (wat meestal betekent: een stuk naar buiten komen), en hoe groter de sensor, des te groter de lens.

Het nieuwe bedrijf DynaOptics denkt de oplossing te hebben gevonden. Bij het zoomen verschuiven de lenselementen niet in de lengterichting (langs de zogenaamde optische as), maar haaks daarop – dus zijwaarts. Zo zouden met veel kleinere bewegingen dezelfde effecten kunnen worden bereikt, met als gevolg geen uitpuilende lens meer. Ook de kostprijs zou relatief laag zijn. Bij DynaOptics voorspelt men alvast dat de volgende smartphone die je koopt van deze techniek gebruik zal maken.

Lees ook:Canon G1 X: compact met grote sensor
Lees ook:Tip van de week: actiefotografie en sensorformaat
Lees ook:Foto’s maken met je smartphone: welke specificaties zijn belangrijk?
Lees ook:Panasonic introduceert pancakezoom
Lees ook:Tip van de week: vaste brandpunt of zoom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.