Hasselblad H5D-50c eerste middenformaatcamera met CMOS

Net als Fujifilm met de X-T1 kiest Hasselblad ervoor om zich met de H5D-50c in nevelen te hullen. Toch licht het Zweedse middenformaatmerk, Rumours-are-true_300dpidat de laatste tijd té vaak in het nieuws kwam met exoten als de Lunar en de Stellar, alvast een tipje van de sluiter op. De Hasselblad H5D-50c zou de eerste middenformaatcamera zijn met een CMOS-sensor, met 50 megapixels maar liefst. Andere middenformaatcamera’s, zoals naast de eigen modellen de Leica S en de Pentax 645D, gebruiken nog de traditionele CCD, die bij full-frame- en APS-C-camera’s onderhand zo goed als verdwenen is. Overstap naar de CMOS zou hogere ISO-waarden en snellere burstrates binnen bereik brengen.

Maar de Hasselblad H5D-50c arriveert pas in maart, en Pentax schijnt ook een opvolger voor de 645D op stapel te hebben staan, dus de race is nog niet gelopen.

Update: daags na deze aankondiging kwam Phase One met een digitale achterwand voor diverse middenformaatcamera’s, mét een CMOS-sensor met 50 megapixels. Deze achterwand is onmiddellijk leverbaar, maar voor je gelijk naar de winkel rent: de vanaf-prijs is 25.000 euro…

Lees ook:Hasselblad H5D-50c: 50 miljoen pixels, 21.000 euro
Lees ook:Tip van de week: BSI-CMOS
Lees ook:Nieuwe Pentax-middenformaatcamera heet 645z
Lees ook:Pentax 645Z snelle jongen in middenformaat
Lees ook:Nieuwe ultrazooms van Olympus en Pentax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.