Persfotografen aan het werk

© Goos van der Veen / HH

Het blijft een opmerkelijk beeld. Dit keer afkomstig uit het blad De Journalist. Toen nog minister Ella Vogelaar bezoekt een Utrechtse wijk en neemt even plaats in een voortuin, waar buren met elkaar wat drinken.

En dan is er dus ook een collega die niet dat vastlegt, maar zich richt op het gehele tafereeltje, inclusief de fotografen die je normaal niet ziet. En elke keer dringen zich weer dezelfde twee vragen op: vinden fotografen dit type werk echt leuk en vindt een minister dit aangenaam?

Ik beperk me tot de fotografen. Je wilt een speciaal beeld, onderscheidend. Dat zal in deze situatie toch maar matig lukken. Zelfs als we met drie of vier fotografen in de natuur stappen kiezen we meestal al ons eigen pad. Allemaal dezelfde plaatjes, wat is daar nu aan?

Kijk ook eens naar de camera’s. Allemaal voorzien van een flitser, de meeste met bouncekapje om het harde, directe licht wat te verzachten. Ze flitsen allemaal recht vooruit, bovenop het onderwerp – als ze flitsen althans. Ik zie er maar twee die hun camera ‘goed’ vast houden: de twee meest rechtse. De man met het witte overhemd kiekt als een beginner. Ze gebruiken wel allemaal de zonnekap.

De foto van Goos – deze dus – is wellicht de beste die op dat moment is gemaakt. Even die andere kijk, die andere invalshoek, dat andere standpunt.

Lees ook:Minister tussen militairen
Lees ook:Tip van de Week: flitsen op maat
Lees ook:Interieurfoto’s: draadloos flitsen een zegen
Lees ook:Flitsen met beleid – II
Lees ook:Panorama van militaire kantine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.