Sportfotografie: het ultieme moment

 

Bewegend beeld. Men 1/50s | 90 mm lens | meegetrokken.

Bij sportfotografie gaat het vaak om een bewegend onderwerp – tenzij je dammers of schakers aan het fotograferen bent, of een sporter in concentratie voordat hij of zij in beweging komt. Een spiegelreflex camera leent zich hier het beste voor: veel compacten hebben (nog) een vertraging. Dat wil zeggen dat er enige tijd zit tussen het indrukken van de ontspanknop en het maken van het beeld. Bij snel bewegende onderwerpen kun je dat natuurlijk niet hebben.

 

Bij snel bewegende onderwerpen is vaak een korte sluitertijd gewenst: 1/500s bijvoorbeeld. Soms is het ook mooi een langzamere tijd te kiezen, om niet alle beweging ‘te bevriezen’. De motorcoureur op zijn motor wil je scherp, maar de wielen mogen wel zichtbaar bewegen.

Een korte sluitetijd vergt gelijk wel voldoende licht. Een lichtsterke lens is dus prettig. Maar: ook kostbaar. Eventueel kun je je ISO wat verhogen. Met de nieuwste spiegelreflexen kan dat vrijwel zonder toename van ruis, tot wel 800 ISO en soms zelfs meer.

De juiste timing is van belang. De profs schieten vele beelden per seconde bij een actie: later kiezen ze op de PC het beste beeld. Dat kun jij ook natuurlijk! Verder geldt: oefening baart kunst. Oefen eerst eens in de straat: auto’s, fietsers. Je zult zien: na verloop van tijd worden de foto’s steeds beter. Blijf experimenteren met de sluitertijd: die bepaalt namelijk hier in ruime mate de scherpte van de actie.

Lees ook:Tip van de week: bewegingsonscherpte
Lees ook:Tip van de week: freeze!
Lees ook:Tip van de week: elektronische sluiters
Lees ook:Tip van de Week: scherpere foto’s
Lees ook:Tip van de week: actie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.