Fotonieuws van de afgelopen week

Ed van der Elsken: Zelfportret met Ata Kandó, Parijs, 1953. Schenking Ed van der Elsken Estate aan Stedelijk Museum.

Ruim een week voordat de grote Ed van der Elsken-tentoonstelling, De verliefde camera, in het Stedelijk Museum in Amsterdam sluit, laat het museum trots weten dat men aan de ruim 300 ‘Ed van der Elskens’ in de eigen collectie nog 122 op de tentoonstelling te bezichtigen foto’s heeft kunnen toevoegen. De ene helft is aangekocht, met steun van het Mondriaan Fonds, terwijl de andere helft is geschonken door de Ed van der Elsken Estate. Ook de Universiteit Leiden heeft Van der Elsken-materiaal weten te bemachtigen, in de vorm van voorstudies van het fotoboek Sweet Life (1966): het fotografische verslag van een wereldreis. Voordat de expositie afreist naar Parijs en Madrid vinden nog diverse speciale activiteiten plaats, bekroond met de finissage By(e) Ed! volgende week vrijdagavond.

Minder goed nieuws uit Turkije, waar het onlangs per referendum gelegitimeerde dictatoriale regime voor de verandering een Franse fotojournalist, Mathias Depardon, heeft laten oppakken. Depardon was al jaren werkzaam in Turkije en momenteel naar verluidt bezig met een reportage voor National Geographic, maar volgens de paranoïde autoriteiten ging het in werkelijkheid om propaganda voor Koerdische terroristen. Z’n camera’s plus opnames zijn, zoals dat dan gaat, in beslag genomen. Mij hoor je niet zeggen dat de Koerdische nationalisten lieverdjes zijn, maar op de mondiale persvrijheidsindex bungelt Turkije zo’n beetje onderaan en ik zie daar niet snel verbetering in komen.

Lees ook:Ed van der Elsken – De Verliefde Camera
Lees ook:Tienduizend dia’s Ed van der Elsken gered
Lees ook:PS Camera: nieuwe foto’s met oude camera’s
Lees ook:Diane Arbus-retrospectief trok al 40.000 bezoekers
Lees ook:Nederlands Fotomuseum blikt terug op goed jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.