Volkert, Ferry en het portretrecht

Tja, de foto’s van Volkert van der G. in De Telegraaf… Aan de ene kant zijn er degenen die de moordenaar van Pim Fortuyn het liefst alsnog zien opgeknoopt. Aan de andere kant beschouwen diverse juristen de publicatie als een schending van Volkerts privacy en portretrecht, en sturen daarom blijkens Villamedia aan op een uitspraak van de Hoge Raad.

Respect voor de privacy is natuurlijk nooit het handelsmerk geweest van de krant van Wakker Nederland. Nu lijkt er op zich ook niet zo heel veel aan de hand. Even daargelaten dat fotograaf Ferry de Kok zelf evenmin als zo’n lekkere jongen bekendstond voordat hij zijn eigen fotopersbureau I shoot People begon, is het portretrecht in Nederland beperkt. In grote lijnen zijn er twee redenen om publicatie van iemands foto te verbieden. Het onderwerp kan een commercieel belang hebben (een BN’er kan bijvoorbeeld zelf geld voor z’n konterfeitsel vangen) of reputatieschade oplopen. Het eerste lijkt me sterk. Het tweede mosterd na de maaltijd.

Nu gelden in Nederland allemaal extra restricties ten aanzien van verdachten en veroordeelden van misdrijven. Vandaar ook dat Volkert hardnekkig ‘van der G.’ wordt genoemd, hoewel iedereen al lang weet hoe hij eigenlijk heet. In een land als Engeland doen ze zo moeilijk niet. Daar komt bijna elke verdachte of misdadiger met naam en toenaam in de krant, en ontbreken op foto’s de bekende zwarte balkjes.

De hamvraag is uiteindelijk of onze vriend Volkert ook ná z’n vrijlating recht heeft op een voorkeursbehandeling. Een reden kan zijn dat er wellicht mensen rondlopen die twaalf jaar na dato voor eigen rechter willen gaan spelen. Ik raad dat ieder weldenkend (of ‘wakker’) mens met klem af. Alleen al omdat dit nou precies de redenatie is die Volkert een dik decennium terug met bloed aan zijn handen achter de tralies deed belanden. Voor het overige ben ik benieuwd naar het oordeel van de Hoge Raad.

Lees ook:Paal en perk aan portretrecht
Lees ook:Fotowedstrijd Nederland Waterland
Lees ook:Schendt Volkskrant portretrecht met ‘stigmatiserende’ foto?
Lees ook:Portretrecht: er kan meer dan je denkt
Lees ook:De digitale revolutie (3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.