Groepstentoonstelling: veranderende fotografie

Groepstentoonstelling in Foam

27 november 2009 – 21 februari 2010

Foam presenteert dit najaar werk van een nieuwe generatie fotografen die op een verfrissend vrije, onconventionele en soms licht anarchistische manier werkt met fotografie. Vijf jonge Nederlandse kunstenaars: Constant Dullaart, Katja Mater, Jaap Scheeren, Corriëtte Schoenaerts en Anne de Vries gebruiken fotografie als medium en niet zo zeer als vooropgesteld eindproduct. In de tentoonstelling Photography – in reverse presenteren zij veelal nieuwe werken waarin diverse disciplines met elkaar verweven worden: fotografie en internet, projecties, film en ruimtelijk werk.

Een belangrijke aanleiding voor deze groepstentoonstelling zijn de fundamentele veranderingen die het medium fotografie de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Digitalisering en de daarmee gepaard gaande mogelijkheden hebben gevolgen voor de beroepspraktijk van de fotograaf. Zo zijn door deze ontwikkelingen niet alleen vragen ontstaan ten aanzien van authenticiteit, originaliteit en auteurschap, maar krijgt ook het fotografisch beeld een andere status. De vijf fotografen maken deel uit van een generatie fotografen en kunstenaars die gebruik maken van en commentaar leveren op de bovengenoemde ontwikkelingen.

In deze tentoonstelling zijn er verschillende inhoudelijke raakvlakken te vinden: beelden worden veelal geconstrueerd om een geheel eigen wereld te scheppen die vaak licht surrealistisch of absurdistisch van toon is; de fotografen spelen met fictie en non-fictie en zoeken naar de grenzen van de fotografische beeldtaal. Verder is de invloed van de massa- en nieuwe media duidelijk aanwezig. Driedimensionale constructies in de ruimte, projecties, bewegend beeld en installaties zullen naast de meer conventionele manier van presenteren een belangrijke rol spelen.

Constant Dullaart (1979) richt zich op de veranderingen die het digitale tijdperk teweeg heeft gebracht voor het medium fotografie. Dullaart is een (internet)kunstenaar die speelt met de beeldtaal van nieuwe media waaronder het internet. Katja Mater (1979) werkt vaak met installaties en richt zich op het medium fotografie zelf: de technische eigenschappen en haar beperkingen. Tijd en dimensionaliteit zijn daarbij van belang. Jaap Scheeren (1979) gebruikt de media als inspiratiebron voor opvallende artikelen en onderzoekt hoe hij deze informatie als fotograaf vervolgens om kan zetten in beelden. Humor speelt hierbij een belangrijke rol. Corriette Schoenaerts (1977) bouwt haar foto’s op uit verschillende lagen die samen een nieuw beeld vormen. Zelf noemt ze dit proces “verdichting. Het beeld dat de toeschouwer ziet, is afhankelijk van diens kijkwijze: richt de kijker zich specifiek op een enkele laag of op het geheel. Anne de Vries (1977) creëert nieuwe werelden, geïnspireerd door nieuwe media en onze technologische cultuur. De Vries vertrekt vanuit een abstract, technisch idee dat hij zich eigen maakt door juist met zeer alledaagse middelen te werken. Zijn werk heeft een anarchistische inslag wars van conventies en goede smaak.

Lees ook:Nieuwe P/f besteedt aandacht aan ‘Naarden’
Lees ook:Abstracte fotografie in Foam [met wereldprimeur]
Lees ook:Fotografie in Drenthe (1844 – 1910): een lezing
Lees ook:Harmen de Jong: freelance fotograaf
Lees ook:Fotoblogs: de beste 100

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.