P, T of A?

In de P-stand ben je maximaal flexibel.

Veel (beroeps)fotografen hechten aan het gebruik van de A stand: diafragma voorkeuze (Aperture). Logisch, want met het diafragma bepaal je de scherptediepte. En dat is een belangrijk instrument in de hand van de beeldbewuste fotograaf.

Toch gebruik ik zelf deze stand maar zelden op de Canons waarmee ik werk. Domweg omdat ik vind dat ik niet flexibel en snel genoeg ben in de A-stand. Liever werk ik met de P-stand (Programma, of Program). Daarmee bepaal ik óók zelf het diafragma (met wieltje aan wijsvinger). Maar ALS zich eens een onverwachte situatie voordoet, dan heb ik die – met de P-keuzen van de camera, dat wel. Maar stel dat ik een landschap op f/22 aan heet fotograferen was, met de groothoek, 1/30s, en dan zie je ineens die vogel. Dat wordt dus niks met f/22….

Er zijn tamelijk veel mensen die denken dat de P automatischer is dan A of T (tijdvoorkeur). Maar dat is helemaal niet zo. In P bepaalt de camera tijd en diafragma, op basis van licht en lens. In A of T bepaalt de camera, met precies dezelfde rekenmethode, de T en A. Geen verschil dus.

Als straat- en reportagefotograaf ben ik erg gehecht aan de P-stand. Alleen in studio of of statief wil ik daarvan afwijken.

Lees ook:Fotografische vragen en antwoorden – 5
Lees ook:Tip 20|500: P, M, Av, Tv…?
Lees ook:Tips voor betere fotografie | 19/25
Lees ook:Kleurtemperatuur: zelf instellen!
Lees ook:Tip van de week: ga niet voor groen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.